Bebeklerde Gaz Problemine 14 Etkili Çözüm Yolu

Yeni doğan bebeklerin ilk zamanlarında ortaya çıkan ve ağlama krizleriyle kendini gösteren gaz problemi tıp diliyle infantil kolik birçok ebeveyn için stres ve endişe dolu oldukça zorlu bir süreç. Bununla ilk defa karşılaşan ebeveyn bebeğin sürekli huzursuz ve ağlama halindeki durumundan yola çıkarak “acaba bebeğimde ciddi bir sorunmu” var endişesi ile adeta ne yapacağını şaşırır bir hale gelebiliyor.

Genelde telaşla gidilen sağlık kuruluşunda durumun sadece bebekte meydana gelen gaz problemi olduğu her bebekte bunun yaşandığı öğrenilip tedirginlikler derin bir oh çekmeyle noktalanabiliyor. Fakat elbette bir müddet bebekte meydana gelen gaz problemi ile uğraşmak gaz probleminin çözüm yolları konusunda değişik kanallarda araştırmalar yapmak ebeveynler için kaçınlmaz bir süreç.

Biz bebekte gaz probleminin doğrudan anne kaynaklımı yada başka sebeplerlemi ortaya çıkan bir olgu olduğu üzerindeki değişik görüşlerden ziyade konunun çözümüne odaklı bir makale hazırlamayı amaçladık. Fakat şu önemli noktayı belirtmeden geçmeyelim. Emzirme döneminde olması gerektiği süre kadar anne sütü alan bebekler daha az gaz sorunu yaşarken, anne sütü ile beslenmeyen, dahası sigara içen bir annenin bebeği diğerlerine oranla daha yüksek oranda gaz sorunu yaşıyor.

Peki çözüm ne?. Gözünüzün önünde sürekli acıklı bir şekilde kıvranarak ağlayan bebeğinizin gaz sorununu gidermek için en etkili uygulama ne?.  Bebekte gaz problemine çözüm nedir sorusunu maddeler halinde  bir araya topladık. Bu maddeler anneler için uyulması çok önemli tavsiyeler.

Bebeklerde Gaz Problemi İçin Çözüm Yolları

  1. Bebeğinizin sağlığı için bir anne olarak öncelikle siz bizzat kendi sağlığınıza oldukça fazla özen göstermelisiniz. Öncelikli olarak sigara alışkanlığınızı süratle terketmelisiniz. Bununla birlikte emzirme dönemi içinde kahve, çay, çikolata, baharatlı yiyecekler, gaza sebep olan tüm gıdalar bir süre menünüzden uzak kalmalı. Gaza sebep olan ve bebeğiniz içinde çok büyük sorun oluşturacak gıdaları şöyle sıralayabiliriz;

    1. Fasulye
    2. Nohut
  • Mercimek
  1. Soğan
  2. Sarımsak
  3. Patates
  • Lahana
  • Enginar
  1. Bezelye
  2. Karnabahar

 

  1. Kereviz
  • Brüksel lahanası
  • Kuşkonmaz
  • Brokoli
  1. Havuç
  • Salatalık
  • Turp
  • Yeşil biber
  • Muz
  1. Elma
  • Armut
  • Portakal
  • Kuru üzüm
  • Gazlı içecekler ve meyve suları

 

  1. Bebeğinizi emzirmek için kucağınıza aldığınızda dik pozisyonda tutmaya ve yeterli sürede emzirmeye özellikle dikkat edin.

  2. Emzirme işlemi sonrasında bebeğinizin sırtını yine dik pozisyonda hafifçe sıvazlayıp ovarak ya da parmak uçlarınız ile hafif şekilde sırtına vurarak gazını çıkarın. ( Bu işlemi nasıl yapacağınız konusunda gerekirse bir uzmandan yardım alın. Bebeğinizin canını kesinlikle yakmayın. )

  3. Biberonla mama verirken bebeğinizin hava yutmamasına özen gösterin ve buna emin olun. Biberon seçimi yaparken biberon deliğinin bebeğinizin içinde bulunduğu ay ile uyumlu olmasına çok dikkat edin. ( Zaten artık biberonların üstündede kaç aylık olduğu belirtilmekte. ) Mama biberondan çok hızlı akmamalı ya da bebek mamayı yiyebilmek için biberonu emmeye zorlanmamalıdır. Bu aşamada gaz ve kabızlık sancısı ve buna bağlı ağlama oluyorsa bebeğinizin mamasınıda değiştirme yoluna gidebilirsiniz. Biberona doldurduğunuz mama miktarı mutlaka bebeğin ihtiyacına yeterince uygun olmalıdır.

  4. Çoğunlukta olan bazı gaz olaylarında aile bireylerinin geçmişinde herhangi bir besine karşı alerjisi olan bebekler söz konusu olabiliyor. Bu durumdaki bebeklerde yaygın olarak cilt problemleri, kusma, mamaya karşı isteksizlik, kanlı kaka yapma yada kilo almama gibi sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Bunlar ciddi anlamda bir süt – laktoz alerjisi belirtisi olabilir. Bunu göz ardı etmeden gerekeni yapmalısınız. Bu durumla karşılaştığınız takdirde bir doktorada danışarak yemek listenizden süt ve süt ürünleri türü gıdaları çıkardığınız takdirde genelde bebeğinizdeki problemlerinde ortadan kalktığını gözlemleyebileceksiniz.

  5. Bebeğinizi sanki onunla oyun oynarmış gibi kucağınızda hafifçe sallayarak, ( aşırı sallamaya dikkat edin ) yüzüne gülümseyip onunla konuşarak, okşayarak tutabilirsiniz. Dahası bebeğinizin neşeleneceği bazı sevgi hareketleri yaparak, küçük bir oyuncak gösterip tepki vermesini sağlayarak onunla küçük çaplı bir oyun oynayabilirsiniz. Bu tür karşılıklı hareketler oldukça faydalı olacaktır.

  6. Bebeğinizi daha sık aralıklarla kucağınıza almak, onu daha sık emzirmek bebeğin rahatlamasına vesile olacaktır. Bu arada karın üzeri gelecek şekilde battaniyesi üzerine yatırmak yada aynı pozisyonda kolunuzun üzerinde tutmakta minik bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

  7. Yukarıda hava yutmasına engel olma aşamasından bahsetmiştik. Buna ve benzeri sorunlara her an engel olmak için sürekli dikkatli olmalı, bebeğiniz ağlamaya başladığında kendi halinde ağlamaya asla terkedip bırakmamalısınız. Bebek uyurken uyanıp ağlamaya başlayabilir. Bu durumlarda bazı kayınvalideler veya bizzat kendi anneniz “bırak ağlasın biraz açılır rahatlar” türünden cümleler kurabilir. Kesinlikle böyle bir konuşmayı dikkate almayın ve tekrar belirtiyoruz bebeğinizi kendi başına ağlamaya kesinlikle bırakmayın.

  8. Bebeğinizin uyku ihtiyaç zamanını, buna bağlı olarak yaptığı uyku öncesi hareketleri mutlaka ezberleyin ve uykusu geldiğini net olarak anlayacak seviyeye gelin. Bebeğiniz uykusu geldiğinde onu hemen kucağınıza alıp uyutma durumuna gelmediğiniz takdirde huzursuzlanacak, ağlamaya başlayacaktır. Bu durum bebeğinizde gaz problemi oluşturabilir. Bebeğinizin uyku zamanını tespit edip uykusu geldiğini anladığınızda ve onu hemen kucağınıza aldığınızda bu gaz probleminin önüne geçmiş olacaksınız.

  9. Bazı anneler küçücük bebekler için sürekli ilaç kullanma yoluna gitmekte. Bu amaçla gaz giderici ilaçları bebeklerine vermektedirler. Bu oldukça yanlış bir davranıştır. Zira ilaçların amaçlanan etkileri dışında birde yan etkileri vardır. Daha yeni doğmuş bir bebeği bu tür durumlardan uzak tutmak daha doğru olacaktır. Dolayısı ile bebeğiniz için aşırı derecede zorunlu bir durum ve konusunun uzmanı bir doktor tavsiyesi olmaksızın kesinlikle ilaç kullanmayınız.

  10. Daha sık banyo yaptırmak ve banyo esnasında bebeğe yapılacak dikkatli ve özenli bir masaj bebeğin oldukça rahatlasına vesile olacaktır. Bebeğinizin vücudu ılık suyun içinde iken yapılacak nazik bir karın masajı, minik ayaklarını avuçlarınıza alarak ısıtmak, veya ılık su dolu bir torbayı karnında gezdirmek bebeğinizi iyi derecede rahatlatabilir.

  11. Sürekli gaz sorunu yaşayan bebeklerin ağlaması giderek daha çok artabilmektedir. Bu durumda bulunduğunuz ortamı olabilecek en sessiz ve sakin hale getirin. Özellikle babalarda ortam sakinleştirme çabasına katılmalı ve evin tüm fertleri stres, yükses sesle konuşma gibi durumlardan şiddetle kaçınmalıdır. Sessiz sakin huzur dolu bir ortamda bebekte daha rahat ve sakin olacaktır.

  12. Hiç bir zaman “kocakarı sözleri” içeren sağdan soldan duyduğunuz ve doğruluğu kanıtlanmamış yöntemlerle bebeğinizi rahatlatmaya, gaz problemini çözmeye uğraşmayın. Konusunda uzman çocuk doktorunuzla sürekli irtibat halinde olmanız bu aşamada daha doğru bir davranış olacaktır. Doktorunuz size bu durumun her bebekte görülen ve normal bir süreç olan gaz sorunu olduğunu, geçici olduğunu mutlaka belirtecektir. Kaldı ki doktorunuz unutsa dahi siz artık bebekteki gaz sancısının geçici bir süreç olduğunun bilincindesiniz.

  13. Son olarak çok önemli bir şeyi tekrar tekrar hatırlatmakta fayda var düşüncesiyle yeniden vurgulayalım. Bebeğiniz için en sağlıklı gıda kesinlikle anne sütüdür. Süt vermeye devam ederken bir anda bunu durdurup kesinlikle bebeğinize mama vermeye, onu mamaya alıştırmaya çalışmayın. En son ana kadar anne sütüyle beslenmesini sağlamaya dikkat etmelisiniz.

Yorum yapın