6 Adımda Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

6 Adımda Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır  konusuna geçmeden önce burun ve yapısından bahsetmek konu bütünlüğü açısından son derece faydalı olacaktır.   Nefes alma işlemi için kusursuz bir şekilde Yaratılmış olan burunda meydana gelecek herhangi bir sorun doğrudan vücudu etkilemeye başlar.

Zira oksijenle dolu havanın vücuda girmeden önce ısıtılıp nemlendirilmesini sağlayan burun bu özelliğinin haricinde,  harika bir koku alma mekanizması , orta kulakta muhteşem bir havalandırma sistemi ve farklı bir çok görevide beraberinde yapmakta. Herhangi bir sebeple ortaya çıkan Burun Tıkanıklığı ile birlikte bütün bu görevler durur ve kişinin yaşam kalitesi düşmeye başlar.

Nefes Almada Burnun Önemi

Burundan nefes alma sırasında vücuda giren hava akciğerlere zarar vermemesi için önce ısıtılır, nemlendirilir ardından temizlenir. Yani mükemmel bir arıtma işleminden sonra akciğere girer. Bu muhteşem sistem gerek akciğer gerekse bütün vücut için oldukça hayati bir öneme sahiptir.

Ayrıca burun yan boşluklarında bulunan ve halk tarafından “burun eti” olarak bilinen Konka isimli küçük organlar vardır. Bu organların görevi dışarıdan alınan havayı tam anlamıyla vücuda uygun kıvama getirmek. Hava burundan girer konkaların arasında yolcuğuna devam ederken geçen sürede vücuda uygun ısı ve kıvama gelmiş olur. Havanın bu şekilde ısıtma işlemine tabi tutulmasıyla akciğerler ve genel vücut dışarıdan gelen soğuk havayla bir anda şoka uğrayıp hastalanmaz.

Burnun Özellikleri Henüz Bitmedi

Durun daha bitmedi. Burundaki muhteşem özellikler devam ediyor. Ayrıca burundaki hücrelerin üzerinde mikrosbokik ince “titrek tüyler” vardır. Bu tüycüklerin görevi burundan giren havadaki toz ve polenleri, bakterileri filtrelemek ve havayı temizleyip arıtmak. Bu işlem sonrası “titrek tüyler” den görevi devr alan burnun yapışkan mukus yapısı ‘da havayla birlikte gelen alerjenleri, virüs ve mikropları turarak akciğere gitmelerine engel olur.

Tahmin edileceği üzere burun tıkanıklığı durumunda kişi ağızdan nefes almak zorunda kalacağı için çoğu mikroskobik olan burundaki bütün bu harika organlar görev yapamayacak ve dışarıdan alınan hava vücuda uygun hale getirilemeyecektir. Ağızdan alınan hava hiç bir filtreleme, ısıtma ve arıtma işlemine tabi tutulmadan doğrudan boğazdan geçip akciğerlere gider. Böylesi bir durumda havada serbest hareket eden çeşitli partikül ve mikro organizmalar doğrudan vücuda girmiş olacaktır.

Ağızdan Nefes Almak Zararlımı?

Bu soruya evet cevabını verebiliriz. Burun tıkanıklığı neticesinde ağızdan nefes alma durumu devam ettiği müddetçe vücut değişik rahatsızlıklarla hemen sinyal vermeye başlar. Baş ağrısı ile başlayan, kas spazmı ve gerginliklerle devam eden bu rahatsızlıklar kişide bir müddet sonra dikkat bozukluğu, uykusuzluk, kabızlık, değişik sindirim sistemi problemleri, diş eti problemleri ve ağız kokusuyle devam eder. Kısa süre sonra bu duruma stres ve huzurluk, boğaz ve ağız kuruluğu gibi birçok rahatsızlık eklenir ve yaşam kalitesi ciddi anlamda düşüşe geçer.

6 Adımda Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Buraya kadar muhteşem yaratılıştaki burun ve burundan nefes almanın hayati öneminden bahsettik. Belki farkında bile olmadığımız burnun göz ardı edilemez önemini kavramak açısından bu çok önemliydi. Zira eğer şu an burnunuz tıkalı ve sağlıklı nefes alma konusunda sorun yaşıyorsanız önemini gerçekten bizzat yaşayarak anlamış olmalısınız. Şimdi rahat ve sağlıklı nefes almak için burundaki tıkanıklık nasıl açılır sorusunun çözüm yollarına bakabiliriz. İşte 6 Adımda Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır listesi

6 Adımda Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

1 – Tuzlu Su ( Kaya Tuzu Tercih Edilmeli ) : Burun tıkanıklığını açmak için uygulanan en eski çözüm yollarından biri tuzlu su diyebiliriz. Bir su bardağı suyun içine bir çay kaşığı kaya tuzu koyup ( kaya tuzu ilk tercihiniz olmalı fakat kaya tuzu bulamadığınız durumda normal market tuzu kullanabilirsiniz ) tuz iyice eriyinceye kadar karıştırın ve 3 – 4 saat aralıklarla  bu sudan genzinize vardırıncaya kadar burnunuza çekin.

2 – Nane Çayı : İçeriğinde mentol bulunan nane gerek burun gerek mide için oldukça faydalıdır. Küçük bir cezveye bir su bardağı kadar su koyun. Bir çay kaşığı nane ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynama başladığında ocağın altını iyice kısın ve yaklaşık 2 dakika boyunca burnunuzu kaynayan nane çayının buharına tutun buharı iyice çekmeye çalışın. 2 dakika süre sonunda ocağın altını söndürüp nane çayını bardağa doldurup için.

3 – Ph Değeri Yüksek Temiz Su : Gün içinde bol su içmelisiniz. Uzmanlar tarafından sürekli belirtildiği üzere günde 3 litre su içmek sağlık açısından oldukça faydalı. Bu oranda su içmek burun tıkanıklığınız içinde oldukça rahatlatıcı olacaktır. Fakat içeceğiniz su PH değeri yüksek kaliteli ve temiz su olmalı.  

4 – Nemli Ortam : Bulunduğunuz ortamı sıcak su dolu kaplarla nemlendirebilirsiniz. Özellikle yatarken bu işlemi uygulayıp yatak odanızı iyi derecede nemlendirdiğiniz takdirde burnunuzdan daha rahat nefes aldığınızı gözlemleyebilirsiniz. Nemlendirme işlemi için çaydanlıkta yada su ısıtıcısında 20 – 30 dakika boyunca su kaynatmak ortam nemlendirme açısından oldukça etkili bir çözüm yoludur.

5 – Sıcak Duş Almak : Gerek tıkalı burun gerek bundan dolayı stres ve huzursuzlukla dolan vücudunuz için oldukça rahatlatıcı olacaktır. Sıcak suyun banyoda oluşturduğu aşırı nem vasıtasıyla burnunuzdaki mukus yapısı yumuşamaya ve akmaya başlayacaktır.

6 – Zeytinyağı : Tıkalı burnunuza bir çay kaşığı ile veya parmağınız vasıtasıyla zeytinyağı damlatabilirsiniz. Bu oldukça etkili bir çözüm yoludur. Daha rahat nefes alabildiğinizi gözlemleyebilirsiniz. Zira zeytinyağı içeriğindeki kalite oranı açısından birçok alanda etkili bir ilaç konumunda olabilmektedir.

Burun Tıkanıklığının Sebebi Tespit Edilmeli

Geceleri uykunuzdan uyandıran, gün içinde yaşam kalitenizin düşmesine vesile olan burun tıkanıklığınıza etkili çözüm uygulamak için öncelikle burundaki tıkanıklığın sebebi net olarak tespit edilmeli. Örneğin burunda kemik eğriliği kıkırdak sorunları yada geniz eti varlığı hakkında doğru teşhis çok önemli.

Zira burun tıkanıklığınızı soğuk algınlığı yada sinüzite bağlarken aslında bir geniz etiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Veya aynı şekilde burnunuzda sonradan meydana gelen bir eğrilik sebebiyle nefes almada sorun yaşıyor olabilirsiniz. Burunda meydana gelen kemik eğriliği doğuştan olabileceği gibi zaman içinde farkında olmadan alabileceğiniz çeşitli darbeler sebebiylede olabilir. Önemsemediğiniz herhangi bir çarpma sonraki dönemlerde karşınıza bir eğrilik olarak çıkabilir.

Bununla birlikte valf olarak adlandırılan burun çatısındaki darlıkta burundan nefes almanızı  oldukça zorlaştıracaktır. Bütün bu ve benzeri deformasyon durumlarından haberdar olmadığınız takdirde burnunuzda meydana gelen tıkanıklığı çoğu zaman sinüzit zaman zaman soğuk algınlığı ile karıştırma olasılığınız oldukça yüksek olacaktır.

Şunu bilmenizde çok büyük fayda var. Günümüzde burun tıkanıklığına sebep olan kemik eğriliği ve benzeri deforme durumları teknoloji destekli cerrahi yöntemlerle oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Örneğin;

  • Burun estetik ameliyatı
  • Septum deviasyonu ameliyatı ( burun kemiği eğriliği ameliyatı )
  • Radyofrekans metodu ile alt burun etlerinin ( konka bölümü ) küçültülmesi ameliyatı
  • Burun çatısındaki zayıflıkların giderilmesi ameliyatı

gibi değişik cerrahi müdahaleler neticesi tertemiz olan burnunuzla artık daha sağlıklı nefes almaya başlayabiliyorsunuz.

Bütün bunlardan anlaşılacağı üzere burun tıkanıklığı durumunda öncelikle uzman bir doktora başvurmak yapılması gereken en doğru davranış şekli olacaktır. Tıkanıklığın sebebi net olarak teşhis edildikten sonra uygulanacak çözüm yoluda buna bağlı olarak daha kolay bulunabilecektir.

Yorum yapın