Yenidoğan Bebeğin Bakımı İçin 10 Tavsiye

Yenidoğan Bebeğin Bakımı İçin 10 Tavsiye  ciddi anlamda rahatlamanıza vesile olacak. Sadece sizin değil bebeğinizinde.  Yoğun ve yorucu bir hamilelik yaşadınız. Fakat geçti. Artık bebeğiniz kucağınızda. Şimdi sizin için yepyeni bir süreç başlıyor. Bu sürecinde hamilelikten çok hafif olduğunu sanmayın. Zira yeni doğan bebek bakımı oldukça önemli ve dikkat gerektiren bir süreç. Bu süreç konusunda ciddi anlamda tecrübesiz olabilirsiniz. Fakat elbette size bu konuda destek verecek ve yönlendirecek büyükleriniz mutlaka vardır. Bununla birlikte rehber niteliğindeki Yenidoğan Bebeğin Bakımı İçin 10 Tavsiye  temalı makalemizde başucu rehberiniz gibi olacak.

 

1 – Bebeği Kucağınıza Nasıl Alacaksınız?

Bu çok dikkat ve özen gerektiren bir harekettir.  Şimdiye kadar yeni doğan bir bebeği kucağınıza almadıysanız bu konu hakkında hiç bir fikriniz olmayabilir. Tabiki bu aşamada gerek doğumu gerçekleştiren doktor gerekse bebeği kucağınıza verecek olan hemşire size gerekli bilgileri verecektir. Fakat bu bir defaya mahsus bir anlatımla olacak bir şey değil.

Zira yeni doğan bir bebek oldukça hassas yapıdadır. Yeni doğan bebek nasıl tutulur veya yeni doğan bebek nasıl kucağa alınır konuları çok iyi seviyede bilgi ve özen gerektiren hassas durumlardır. Her zaman anneniz yanınızda olmayabilir fakat yazımız başucu rehberi gibi sürekli yanınızda olacak.

Öncelikle bu aşamada hijyen kesinlikle vazgeçilmeziniz olmalı. Üstüne titrediğiniz bebeğinizi kucağınıza almadan önce mutlaka ellerinizi iyice yıkayın. Aynı zamanda bebeğinizi kucağına almak isteyen babasından, annenizden, kayınvalidenizden ve başkalarınından da bu önemli noktaya dikkat etmelerini kesinlikle isteyin. Zira yeni doğan  bebekte bağışıklı sistemi henüz güçlü bir seviyeye gelmediği için enfeksiyon tehlikesi söz konusu olabilir.

Dikkatli ve hassas bir davranışla boynunu destekleyerek kafasından ve belinden tutarak kucağınıza alın. Gerek ağladığında gerekse emzirmek için uyandırmak istediğinizde kesinlikle sallamayın. Uyandırmak istediğinizde ayaklarını gıdıklamanız yada öpmeniz ağladığında emzirmeniz veya hafifçe değişik melodiler mırıldanmanız yeterli olacaktır.

2 – Bebeğinizin Altını Ne Zaman Değiştireceksiniz

Yeni doğan bebek bakımında en önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalardan biri bebeğinizin altını değiştirme. Elbette henüz doğum gerçekleşmeden siz bebek bezi seçiminizi yapıp satın alma işlemini gerçekleştirdiniz. Zaten bebek ürünleri satan mağazalarda yeni doğan bakım seti adı altında gereken tüm malzemeler bir paket halinde satılıyor. Sizde mutlaka satın almışsınızdır. Şimdi bilmek istediğiniz konu şu. Yeni doğan bebeğin altı ne zaman değiştirilir?

Esasen bu sorunun cevabını size hastanede hemşire siz sormadan vermiştir. Fakat telaş sevinç ve heyecanla bunu unutmuş olabilirsiniz. Şöyle cevap verelim, bebeğinizin altını sık sık değiştirin. Gerek her emzirme öncesinde, gerek huzursuz bi şekilde ağladığında hemen altını kontrol edip değiştirin. Sürekli vurguladığımız üzere bebeğiniz bu süreçte çok hassas olduğu için altını temizlemede yetersiz kaldığınız durumda pişik oluşabilir. Siz sürekli dikkat sevgi ve özenle altını kontrol edin. Emzirme sonrasıda özellikle kontrol ederek değiştirmekte fayda var.

3 – Bebeğinizle Konuşun İletişim Kurun

Bebeğinizi kucağınıza almak, minik ağırlığını kollarınızda hissetmek, tarifi imkânsız güzellikteki kokusunu burnunuza çekmek, masum bebeksi tavrıyla yüzünüze bakarken onunla iletişim kurmaya çalışmak, değişik sevgi sözcükleri fısıldamak bütün bunlar anne babayı mest eden oldukça keyifli noktalar.

4 – Banyo Yaptırmak Bebeğinize Çok İyi Gelecek

Banyo yeni doğan bebeğiniz için olmazsa olmaz bir temizlik, rahatlama ve hijyen yoludur.  Fakat öncelikle banyo süreçlerini iyi bilmelisiniz. Bebeğinize banyo yaptırmak için bazı önemli şartların oluşması gerekiyor. Örneğin bebeğinizin göbek bağı hâla düşmediyse, yada bebeğinizi sünnet ettirdiyseniz bu durumlarda bebeğinize banyo konforu sunmak için en az 3 hafta beklemelisiniz.

Bebeğinizi banyo yaptırmak için herhangi bir engel yoksa ona özel minik küvetinde bebeğinizi suyla tanıştırabilirsiniz. Çok özel bir durum olmadığı müddetçe haftada 3 defa banyo bebeğiniz için yeterli derecede rahatlatıcı olacaktır.

Banyo öncesi bebebeğiniz için gerekli tüm malzemeleri hazırladığınızdan emin olarak başlamanız bebeğinizi ona göre soğuk olan havayla muhatap etmeden kurulamak için yerinde bir davranış olacaktır. Banyo öncesi eksiksiz olarak hazır bulunması gereken malzemeleri aşağıya sıraladık;

Bebeğinizin banyo malzemeleri :

    • Temiz ve yumuşacık yıkama bezi
    • Kokusuz ve göz yakmayan bebek şampuanı
    • Yine aynı şekilde kokusuz ve göz yakmayan bebek sabunu
    • Bebeğe özel olarak satılan yumuşak bebek yıkama süngeri
    • Banyo sonrası bebeğinizi saracağınız yumuşak ve temiz kapişonlu bir havlu
    • Yumuşacık bebek battaniyesi
    • Altına Sarmak için temiz bebek bezi
    • Kurulama sonrası giydirmek üzere temiz kıyafetleri

 

Bebeğinizin banyosu için özel tasarlanan bebek küveti tercih etmeniz çok uygun olacaktır.  Küvete yaklaşık 2 parmak kadar ılık su doldurun. Durulama ve yıkama suyunuz yine bebeğiniz için özel tasarlanmış bebek kovasında aynı ılık sevide olmalı. Su sıcaklığını en duyarlı bölge olan dirseğinizle kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizi küvete özenle ve çok dikkatli yerleştirin. Mümkünse bu işlem sırasında yanınızda bir yardımcı olmasında fayda vardır.

Bebeğinizin kafası ve boynunu destekler bir şekilde tutarken, diğer taraftan ona özel bebek süngeri ile adeta masaj yapar gibi hafifçe ovarak yıkamaya başlayabilirsiniz. Yıkama işlemi sonrası sabun ve şampuanın tamamen temizlenmesi için çok iyi derecede durulayın.

Yıkama işlemi sonrası durulamada tamam. O halde hiç bekletmeden kuru ve yumuşacık kapişonlu havlusu ile yavaşça sarın. Tüm vücudunu iyice kuruladıktan sonra hava ile temas ettirmeden yumuşacık battaniyesine sarın. Bu sırada temiz alt bezisini ve kıyafetlerini giydirmeye hazır hâle getirebilirsiniz.

5 – Banyo Sonrası Bebeğinizi Emzirin

Yeni doğan bebek her 2 veya 3 saat zaman dilimlerinde beslenme ihtiyacı duyar. Buna çok dikkat etmelisiniz. Banyo sonrası nazikçe doğru bir şekilde kucağınıza yerleştirdikten sonra emzirmelisiniz. Bebeğinizin göğsünüzde doğru emme pozisyonu aldığına dikkat ederek en 15 dakika emzirmeniz hem bebeğiniz hem sütün tam boşalması sebebiyle sizin açınızdan çok önemlidir. Ayrıca şu noktayada dikkat etmeniz gerekiyor. Genelde yeni doğan bebekler ağır ve uzun uyurlar. Bu sırada beslenme ihtiyacı dahi hissetmezler. Fakat siz en fazla 3 saati geçen uyku durumlarında yukarıda bahsettiğimiz gibi minik ayaklarından gıdıklayarak yada öperek uyandırıp emzirmelisiniz.

6 – Yeni Doğan Bebeğinizde Gaz Çıkarma :

Bebeğiniz beslenme sırasında değişik sebeplerden dolayı oldukça fazla hava yutar. Bu durum sindirim sisteminde gaz oluşmasına sebep olacaktır. Gaz sancısı bebek için ağlama ve huzursuzluk demek. Bunun bilincinde olmalı her emzirme sonrası bebeğinizin gazını çıkarıp rahatlamasını sağlamalısınız.

Bebeğinizin gazını çıkarmak için nazik bir şekilde boynu ile kafasını destekleyerek kafasını omzunuza yaslayın. Tamamen dik pozisyonda tutarak hafif ve nazik bi şekilde sırtına vurun. Bir süre sonra çıkan geğirti sesi hemen beğenizin hem sizin derin bir oh çekerek rahatlamanıza sebep olacaktır.

Gaz çıkarmak için bunda başarılı olamazsanız emzirme sonrası bir müddet kucağınıza yüzüstü yatırın ve nazikçe başını tutarak sırtına hafif masaj yapın. Gazını çıkarıp rahatlayacaktır. Tüm bu işlemleri oldukça nazik, özenli ve dikkatli yapmak oldukça önemlidir.

7 – Yeni Doğan Bebeğin Dışkı ve İdrar Sıklığı Düzeni

Yeni doğan bebeğinizin ilk zamanlarda dışkı sayısı oldukça fazladır. Bu gayet normal bir durum.  Aynı şekilde eğer bebeğiniz günde 8 – 9 defa idrar yapıyorsa yeterli besleniyor demektir. Bebeğinizi anne sütüyle besliyorsanız dışkısının cıvık olduğunu farkedeceksiniz. Mama ile beslenen bebeğin dışkısı daha katıdır. Kabızlık en çok mama ile beslenen bebeklerde görülür. Çok büyük bir zorunluluk olmadığı müddetçe bebeğinizi anne sütüyle besleyin ve buna son ana kadar devam edin.

8 – Bebeğinizin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı

Yeni doğan bir bebek günün hemen hemen 16 saatini uykuda geçirir. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte 3 – 4 saatte bir uyanırlar. Bu beslenme zamanlarının geldiğinin bir göstergesidir. Bu zaman aralığında uyanmayan ağır uykulu bebekleri nazikçe ayaklarınından gıdıklayıp öpüp uyandırmak beslenme düzeni için çok önemlidir.

Bebek ancak 3 aylık dönemin sonlarında artık aralıksız sayılabilecek uyku düzenine geçer. Bu 6 ile 8 saatlik aralıksız bir uyku demek. Bebeğinizin uyku düzeni konusunda en dikkat etmeniz gereken konulardan biri onu sürekli sırt üstü yatırmanız gerektiğidir. Boğulma riski gibi durumlara karşı battaniye ve yastık ayarlamasını çok iyi yapmalı bebeğinizi sizinle ve size en yakın ortamda uyutmanız gerekmekte. Yatak odanızda size en yakın konumda bir bebek beşiği bunun için uygundur.

Bunun haricinde yersiz telaş, endişe ve korkuları süratle zihninizden atın. Yarattığı tüm canlıları koruyan ve mutlak kontrolü altında tutan Yüce Allah bebeğinizide mutlaka koruyacaktır. Dolayısı ile gerekli işlemleri eksiksiz yaptıktan sonra hâla taşıdığınız endişe ve korkular gerçekten yersizdir.

9 – Yeni Doğan Bebeğini Göbek Bakımı

Bebeğinizin göbek bölgesi sürekli temiz ve kuru olmalı. Bu süreci sürekli kontrol altında tutmalısınız. Göbek bağı kullanmanıza gerek yok.  Kontrollü olarak nazikçe günde 2 – 3 defa zarar vermeyecek ölçüde alkollü dezenfekten bezle silmeniz yeterli olacaktır. Zaten 7 ile 14 gün içerisinde göbek bağı düşecektir. Düşen göbek bağı sonrası göbekte hafif kanama normaldir. Yine aynı şekilde temizleme işlemi yapabilirsiniz.

10 – Yeni Doğan Bebeğin Cilt ve Tırnak Bakımı

Bebeğinizi banyo sonrası sürekli kremlemeyin. Zira bebeğin her tarafı gibi cildide çok hassastır.Krem ve benzeri maddeler özellikte bebekte cildin terlemesini önleyerek döküntülere sebebiyet verebilir. Çok kuru ciltli bir bebeğiniz varsa doktor kontrolünde özel bebek losyonları kullanabilirsiniz.

Bebeğinizin tırnaklarıda çok önem vermeniz gereken bir diğer noktadır. Bebek tırnakları için satılan özel tırnak makasları ile uzayan tırnaklarını çok dikkatli bir şekilde kesebilirsiniz. Tırnaklarını kesme konusunda oldukça özen gösterin. Zira bebeğiniz hareketli elleriyle  çok hassas olan yüzünde ve gözlerinde ciddi çizikler oluşturabilir. Tırnak kesme işlemi sırasında yanınızda bir yardımcı olması önemli bir detaydır.

Bütün bunların haricinde dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalarda vardır. Bunlar;

    • Bebeğinizi kesinlikle klimalarla direkt karşı karşıya getirmeyin.
    • Bebeğinizin bulunduğu ortamın sıcaklığı 21 – 24 derecede olmalı. Bebeğinizi aşırı soğuk yada sıcağa kesinlikle maruz bırakmayın.
    • Yeni doğan bebeğinizi ilk zamanlarda özellikle sonbahar kış mevsiminde kesinlikle düğün, yemekli aile sohbetleri vs gibi kalabalık ve gürültülü ortamlara sokmayın.
    • Darılacak dahi olsalar, bebeğinizi ellerini yıkamamış insanların kucaklarına vermeyin. Öptürmeyin ve küçük çocuklardan mümkün olduğunca uzak tutun.

Bütün bunlar hem bebeğinizin hemde sizin sağlığınız açısından uymanız gereken oldukça önemli kriterler.

Aşağıdaki sıradışı durumlarda hemen doktoruna başvurmalısınız :

    • Bebeğinizin kasıklarında şişlik oluştuysa,
    • Bebeğiniz tüm çabalarınıza rağmen 6 – 7 saat süresince hiç uyanmdıysa,
    • Üzerini açtığınız halde ateşi 38 °C’nin üzerindeyse,
    • Dışkılaması tamamen sıvı halde ve bezinden taşıyorsa
    • Bütün vücudunda gözle net gözlemlenen sarılık varsa,
    • Sürekli şiddetli kusma varsa

bu durumlarda mutlaka hiç beklemeden ve telaşa kapılmadan doktorunuzu aramalısınız.

 

 

“Yenidoğan Bebeğin Bakımı İçin 10 Tavsiye” üzerine 2 yorum

  1. Yenidoğan bebek bakımı için tavsiyeler ararken sitenizi buldum. İyiki bulmuşum. Tavsiyeleriniz çok iyi geldi. Kendi adıma gerçekten teşekkür ediyorum. Makale sayesinde birçok püf noktası keşfettik. Kolay gelsin.

    Cevapla

Yorum yapın