Beslenme tüm zamanlar için dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bir konu olmakla birlikte hamilelik döneminde önemi iki katına çıkmaktadır. Zira anne artık yanlız değildir. Dünyaya gözlerini açacak olan minik bir bebeği karnında taşımakta, yediği içtiği tüm gıda maddeleri aynı zamanda bebeğede besin olmaktadır. Anne bu dönemde çok değer verdiği ve adeta üzerine titrediği bebeğinin sağlığı için yiyip içtiklerine dikkat etmekten ve daha sağlıklı bir beslenme politikası uygulamaktan gerçekten keyif alacaktır. Çok değer verdiğiniz insanların huzur ve mutluluğu için kendinizden fedakârlık etmek, onların yüzünde keyifli tebessümler görmek tarifsiz hazlarla dolu harika zamanlardır kuşkusuz.
Şimdi gelin bu harika zamanlar için bir program yapalım ve hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı çerveçesinde Hamilelik Döneminde 7 Beslenme Tavsiyesi ‘ni madde madde detaylı bir şekilde inceleyelim.
Hamilelik Döneminde 7 Beslenme Tavsiyesi
1 – Beslenmede Protein Her Zaman Çok Önemli
Özellikle hamilelik döneminde protein alımına çok dikkat etmelisiniz. Zira protein hücreler için çok büyük önem teşkil eden yaratılış harikası mucize bir maddedir. Hücrenin büyümesi, sağlıklı ve güçlü olması için protein olmazsa olmaz derecede önemlidir. Güçlü kemikler, yüksek bir vücut direnci, zinde bir beden protein sebebiyle sağlanmaktadır.
Vücut her dönemde proteine yüksek oranda ihtiyaç duyar. Hamilelik döneminde ise bu ihtiyaç iki katına çıkacaktır. Bu dönemde kırmızı et, beyaz et, yumurta, peynir ve balık beslenme menünüzde mutlaka yer almalı. Ayrıca protein takviyesi için abartıya kaçmamak kaydıyla kuruyemişte tüketebilirsiniz. Örneğin her gün 15 – 20 adet kabak çekirdeği, aynı miktarlarda ceviz ve badem protein takviyesi için yeterli olacaktır.
En önemli öğünlerden kahvaltıyı hamilelikten önce zaman zaman belkide hiç önemsemeden, hiç kahvaltı dahi yapmadan öğlen vaktine ulaşıyordunuz. Fakat şimdi artık kesinlikle atlamıyorsunuz. Hamilelik sürecinde eğer kahvaltı saatlerinde uykuda olmuyorsanız içeriğinde en az bir yumurta, peynir ve zeytin bulunan protein ve mineral yüklü kahvaltınızı mutlaka yapmalı, Öğlen ve akşam yemeklerinizde kırmızı yada beyaz et veya balık mutlaka sık olarak bulunmalı. Kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Ayrıca aralarda takviye için belirttiğimiz ölçülerde kuruyemiş tüketmenizde yerinde bir karar olacaktır.
2 – Kemik Sağlığı için Kalsiyum Mutlaka Almalısınız
Gerek sizin gerek bebeğinizin kemik ve diş sağlığı için kahvaltılarınızda veya öğün yemeklerinizde mutlaka bol miktarda kalsiyum içeren besinler olmalı. Süt, yoğurt, tüm peynir çeşitleri, sardalya kalsiyum açısından oldukça zengindir. Ayrıca protein takviyesi olarak tavsiye ettiğimiz bademde kalsiyum açısından oldukça zengin olan bir kuruyemiştir. Balık olarak kalsiyum açısından zengin olan sardalyayı tercih ettiğiniz takdirde ise aynı zamanda protein ihtiyacınıda gidermiş olacaksınız.
3 – C Vitamini Menünüzde Mutlaka Bulunmalı
Demirin bağırsaktaki emilim işlemini kolaylaştıran ve vücut direnci için oldukça önemli olan C vitamini aynı zamanda başlı başına bir mucize olan plasenta içinde çok faydalıdır. Öğünlerinizde mutlaka bulunması gereken mevsimine göre domates, lahana, portakal, patates, yeşil ve kırmızı biberler, limon C vitamini açısından zengin besin maddeleridir. İçeriğindeki C vitamininin yok olmaması için besin maddelerinizden sebzeleri taze ve çiğ olarak tüketmeli aynı zamanda taze olmalarına dikkat etmelisiniz.
Öğünlerinizde taze marul, kırmızı lahana, havuç, maydanoz gibi sebzelerle oluşturacağınız nefis bir salatanın üzerine sıkacağınız yarım limon, ekleyeceğiniz tatlı kaşığı zeytinyağı C vitamini hem sizin hem çok sevdiğiniz bebeğinizin C vitamini ihtiyacını sağlıklı olarak karşılayacaktır.
4 – Hamilelikte Demir İhtiyacı Çok Fazla. Mutlaka Almalısınız
Demir gerek anne gerekse bebeğin mutlaka karşılanması gereken çok önemli ihtiyaçlarından biridir. Hamilelik nedeniyle annenin kanının yüksek oranda artmakta olduğunu artık biliyorsunuz. Bu kana yeteri derecede oksijenin taşınabilmesi için demire her zamankinden daha fazla ihtiyaç oluşur. Demir ihtiyacının giderilmediği durumlarda annede yorgunluk, odaklanma sorunu, saç dökülmesi gibi hastalıklar ortaya çıkacaktır. Zaten menünüzde ekli olan kırmızı et ve ton balığı demir açısından oldukça zengindir. Fakat özellikle karaciğer yüksek oranda demir içerdiği için kesinlikle en az 2 – 3 günde bir bol karaciğerli sote yapabilirsiniz. Ayrıca demir eksikliğinin giderilemediği durumlarda doktorunuz size demir ilacı yazacaktır.
5 – Hamilelikte Lifli Besinleri Göz Ardı Etmeyin
Lifli ( posalı ) besinler annede oluşan kabızlığın giderilmesinde oldukça faydalıdır. Bu ihtiyacınızı öğünlerinize ekleyeceğniz kepekli ekmekle giderebilirsiniz. Kepekli ekmek bebek için gerekli olan folik asit yönündende zengin olduğu için iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca zaman zaman sofranızda yer verebileceğiniz kepekli makarna ile de lif ihtiyacınızı destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte yine başlı başına bir mucize olan güçlü antioksidan ve lif kaynağı nar ‘da gerek size gerek bebeğinize çok faydalı bir meyvedir. Mevsimine göre günde bir bardak nar suyu oldukça idealdir.
6 – Hamilelik Döneminde Tatlı İhtiyacı
Hamilelik döneminde anne her zamankinden daha fazla oranda tatlı ihtiyacı hissedebilir. Bu ihtiyacı yeterince karşılaması açısından tahin ve pekmez oldukça ideal bir tavsiye olacaktır. Bu iki besin maddesi ayrıca demir ihtiyacını karşılaması açısındanda önemlidir. Tahin antioksidan yönündende güçlüdur. Gün içinde 2 – 3 tatlı kaşığı tahin yemeniz hem tatlı ihtiyacınızı giderecek hemde aynı zamanda protein, omega3 ve omega6 yağ asitleri gibi bir çok maddeninde vücut açısından dengesini sağlayacaktır. Güçlü bir besin maddesi olan tahini kahvaltı sofralarınızda sürekli bulundurabilirsiniz.
7 – Hamilelik Dönemimde Uzak Durulması Gerekenler
Artık bir bebeğiniz var. Ona son derecede özen göstermeli dahası üstüne titremelisiniz. Ki siz zaten bunu yapıyor olacaksınız. Zira bu hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için çok önemli. İşte bu yüzden rehber niteliğindeki makalemizi okuyor ve uygulama yapıyorsunuz. Beslenme programınızı daha sağlıklı bir çizgiye çektiniz. Buraya kadar herşey çok güzel. Fakat bu aşamada varsa zararlı alışkanlıklarınızıda bir kalemde bırakmalısınız. Zararlı alışkanlıktan kastımız sadece sigara yada alkol değil elbette. Zira üstüne titrediğiniz bebeğiniz ve kendiniz için bunları hiç tereddütsüz bırakmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. Bu yüzden o konulara hiç değinmiyoruz bile.
Bahsettiğimiz zararlı alışkanlıklar gaz ve kafein içeren içecekler, büskivi, meşrubat, içeriğinde birçok kimyasal madde barındıran tatlı ve pastalar, kekler, kızartmalar ve benzeri nitelikteki aperatiflerdir. Bunlar gerek hamilelik döneminde gerekse bebeğiniz doğduktan sonraki emzirme döneminde mutlaka uzak durmanız gereken alışkanlıklardır.
Sonuç
Dikkat ederseniz yukarıda gruplandırarak saydığımız bütün bu tarz maddeler besin değeri açısından çok ciddi anlam ifade etmeyen, fakat aynı zamanda vücutta şişkinlik, gaz, yorgunluk, yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi bir çok sorunu beraberinde getiren kimyasal bileşimlerdir.
Tamam elbette bir arkadaş sohbetinde çay sırasında canınız o anda bisküvi çekebilir. Fakat bütün bu durumlara en azından bebeğinizin sağlığı için onunla bağlantıda olduğunuz süre boyunca dur demeli ve bu alışkanlıklarınızı bir müddet ertelemesiniz.
Ayrıca uyku düzeninize her zamankinden daha fazla dikkat etmeli, kendinizi aşırı derecede yoracak efor kesinlikle sarfetmemelisiniz. Hamilelik döneminde spor yapmak abartmamak kaydıyla iyi fikirdir. Düzenli olarak her gün birkaç kültür fizik hareketi, oturduğunuz yerde boyun ve kol egzersizleri, ayaklarınızı sallama hareket ettirme, ellerinizi bütün olarak avuç açıp kapatarak çalıştırma şeklinde yapacağınız hafif bedensel hareketler mevcut durumunuzdan biraz daha fazla zinde hissetmenize sebep olacaktır.